ZKOUŠÍME PRO VÁS TŘI NOVÉ HRY!

Divadelní spolek Vojan Desná – Mladá haluz si musí ve své kronice vyčlenit spoustu místa naráz.

V souboru totiž nastala situace, která nemá v historii desenského ochotnického divadelnictví obdoby.  V létě, konkrétně v červenci v Lesním divadle ve Sloupu v Čechách, měla derniéru pohádka Sněhová královna. Od premiéry v květnu roku 2022 se hrála celkem 20×, s hlavními postavami se diváci potkávali v sálech, ale v minulých letech také na Desenských slavnostech.

Na repertoáru má Mladá haluz v tuto chvíli komorní drama Kyanid o páté. Na podzim jsou dohodnuté štace v Semilech, v Holicích, v České Třebové a v Libici nad Cidlinou, po novém roce pak v Rokytnici nad Jizerou.

Počet her na repertoáru se však velice brzy změní z jedné na čtyři. Aktuálně se intenzivně zkouší dvě nové hry pro dospělé a rozeběhly se i zkoušky pohádky.

Nejnovější počin se jmenuje Dospělé dítě. Jedná se o drama pro dvě velmi mladé herečky, ve kterém diváci sledují dospívání dívky s duševní poruchou. Zajímavostí je, že úryvek z této hry nazkoušela Anna Holcová a Lucie Vírarová již loni na jaře pro soutěž monologů a dialogů pro děti a mládež Kandrdásek. Porota pak výstup poslala do Národního kola Kandrdásku. Zdejší porota se shodla, že herecké výkony jsou natolik přesvědčivé, že se mohou prezentovat i na národní přehlídce monologů a dialogů pro dospělé Pohárek. Taková možnost se v systému zmíněných přehlídek naskytne opravdu výjimečně. Po obrovském úspěchu v soutěži se režisérka Petra Frydrychová rozhodla, že připraví celovečerní představení. Zkoušky byly už v létě velmi intenzivní, aktuálně se finišuje scénografie, hudba i plakát. Premiéra Dospělého dítěte proběhne v pátek 29. listopadu 2024 v kulturním domu Sklář v Desné.

Další část souboru, která pracuje pod vedením režisérky Vlaďky Koďouskové, bude chtít diváky rozesmát. Text hry Mezi nebem a zemí k tomu vyloženě nabádá. Jedná se o duchařskou komedii, která je v divadelních kruzích velmi žádaná a z pohledu obecenstva také velmi vděčná a vyhledávaná. Diváci budou na premiéru pozvaní 25. ledna 2025, opět do desenského Skláře. Těšit se mohou na zajímavý příběh s přesahem, u kterého se jistě pobaví i zamyslí.

DS Vojan Desná – Mladá haluz si však klade nemalé cíle, protože ke všemu zmíněnému se již uskutečnily první čtené zkoušky nové autorské pohádky, kde o vývoji příběhu budou rozhodovat sami diváci. Pohádkostroj, jak se pohádka jmenuje, se roztočí a rozbliká během příštího roku.

Veškeré informace o činnosti a působení spolku jsou také na facebookovém a instagramovém profilu souboru.